STAPPEN OM KRAKERS TE VERMIJDEN

Onderhandelen met illegale huurders over het betalen van rekeningen of het opnemen van voorraden zodra het huis is gekraakt, behoren tot de meest voorkomende en gevaarlijke fouten.

Samen met onbetaalde huur is kraken een grote hoofdpijn geworden voor kleine huiseigenaren in Spanje.

Volgens het Platform van mensen die getroffen zijn door krakers, treft dit probleem zo’n 100.000 woningen in het hele land en komen er elke dag ongeveer 40 nieuwe bij. Officiële gegevens plaatsen Catalonië, Andalusië, de Valenciaanse Gemeenschap en Madrid als de meest getroffen regio’s van het land.

In veel gevallen zijn het de eigenaren zelf die, zonder het te weten, het kraken van hun panden aanmoedigen en legitimeren. Bijvoorbeeld onderhandelen met de krakers over de betaling van voorraden voor het apartement om de economische impact te verminderen. Handelingen die, zelfs als ze te goeder trouw zijn, aanleiding geven tot illegale huurders, aangezien ze suggereren dat er sprake zou kunnen zijn van een mondelinge huurovereenkomst.

Van de Rental Negotiating Agency (ANA) leggen ze uit dat “de kosten van kraken voor de eigenaren in veel gevallen erg hoog zijn, omdat ze niet alleen het gebruik van hun huis worden ontzegd, maar ook hoge kosten voor de betaling van nutsvoorzieningen die de huizen op hun naam hebben aangegaan, naast het doorbetalen van gemeenschapskosten, en tot slot alle juridische kosten die gemoeid zijn met de behandeling van gerechtelijke procedures en de kosten om de bestaande schade aan het vertrek van de krakers te herstellen.

Mooi huis met zicht om te verkopen

Te vermijden fouten en tips om te volgen

Om de schade van een kraak te verminderen, vat ANA de fouten samen die eigenaren moeten vermijden, welke gevolgen ze hebben en wat praktische adviezen.

  • Zet de nutsvoorzieningen op stop. Het bedrijf herinnert eraan dat het, voor zover mogelijk, raadzaam is om huishoudelijke benodigdheden, zoals elektriciteit, water of gas, stop te laten zetten in woningen dat niet gebruikt worden, en dus makelijker te kraken zijn. Het doel is volgens ANA dat “krakers niet kunnen profiteren van nutsvoorzieningen die op naam van de eigenaren zijn geregistreerd”.
  • Sta krakers nooit toe om voor nutsvoorzieningen te betalen. Tijdens het kraken van de huizen is het niet raadzaam dat de eigenaren, om de kosten te verminderen, aanbiedingen van de krakers accepteren van het type dat zij de gemeenschapskosten of de voorzieningen van de huizen betalen. “Dit zou de eigenaren schaden, omdat genoemde betalingen later zouden worden gebruikt om de rechtmatigheid van de usurpatie te rechtvaardigen”, stelt het Huuronderhandelingsbureau. Met een ontvangstbewijs op uw naam kan de kraker zich in het huis inschrijven, “en daar houdt het allemaal op”, benadrukt het bedrijf.
  • Voorzieningen niet stop zetten als krakers al in de woning zitten. Zodra de illegale huurders het pand al in bezit hebben genomen, is het belangrijk dat de eigenaren de voorzieningen van de gekraakte huizen niet stopzetten, “omdat ze een misdrijf van dwang kunnen oplopen”. Ze kunnen het gecontracteerde vermogen echter tot het minimum verlagen om het bedrag van de rekeningen te verminderen.
  • Laat je woning niet leeg staan. Het is altijd aan te raden dat de woningen die niet in gebruik zijn niet leeg staan. “Dat zijn de woningen die het liefst gekraakt worden, en die er het langst over doen om de krakers te ontruimen. Om ze zo te hebben, is het in ieder geval beter dat ze worden verhuurd of tijdelijk worden overgedragen aan familieleden”, benadrukt het bedrijf.
  • Laat een alarm installeren. De entiteit adviseert ook, waar mogelijk, alarmen in huizen te installeren, “omdat de onmiddellijke mededeling van de kraak aan de politie het flagrante delicto van het plegen van het misdrijf zou bewijzen en de politie zou kunnen optreden zonder rechterlijke toestemming”, legt het bedrijf uit.
  • Waarschuw de politie voor vreemde geluiden. Het bureau adviseert ook dat “de bewoners van de wijken bij het detecteren van vreemde geluiden (normaal wanneer een deur wordt geopend en het slot wordt ontgrendeld) de politie verwittigen, omdat ze op deze manier snel kunnen handelen en vangen’ op heterdaad de krakers, zonder te wachten op rechterlijke machtiging”. In die zin voegen ze eraan toe dat “het voor vastgoedbeheerders heel interessant zou zijn om hun opdrachtgevers op de hoogte te stellen van dit advies, omdat het veel kraakpanden zou voorkomen. Dit kan ook gelden voor elke getuige die getuige is van een bezetting, of het nu de conciërge, portier of een ooggetuige is.”
  • Bewijs dat de woning te koop of te huur staat. Het is ook handig dat de eigenaar de commercialisering van het huis kan bewijzen, hetzij omdat het te koop of te huur is. “Deze accreditatie zou de urgentie en noodzaak van de preventieve ontruimingsmaatregel kunnen rechtvaardigen die bij de klacht bij de rechter wordt gevraagd”, verduidelijken ze van ANA.
  • Klacht met onmiddellijke uitzetting. Het verhuurbemiddelingsbureau geeft belangrijk advies bij het opzeggen van een kraakpand, zowel in een gewone woning als in een tweede woning: “De onmiddellijke ontruimingsvoorzorgsmaatregel moet worden gevraagd, waaruit de urgentie en noodzaak blijkt, zodat de rechtbanken snel kunnen handelen.”

Maatregelen om de kraker plaag te verminderen

José Ramón Zurdo, advocaat gespecialiseerd in huurovereenkomsten en algemeen directeur van  hetverhuurbemiddelingsbureau (ANA), legde in een interview uit wat voor maatregelen er in Spanje kunnen worden genomen om kraken tegen te gaan.

Volgens hem is het van essentieel belang om de wet van burgerlijke rechtsvordering en de wet van strafvordering te hervormen, zodat de uitzettingsprocedures worden uitgevoerd door de staatsveiligheidsdiensten zonder te wachten op rechterlijke toestemming.

Hij acht het ook noodzakelijk om het Wetboek van Strafrecht te hervormen, zodat de meest voorkomende misdaad, namelijk de usurpatie van huisvesting, niet een eenvoudige economische boete heeft, maar eerder lichte gevangenisstraffen.

“Op dit moment is er een hoax die zegt dat ze een deadline van 24-48 uur hebben, maar dit is niet het geval. De politie kan, in het geval van een flagrante misdaad, de huurders perfect buiten goien zonder rechterlijke machtiging. Waar het om gaat is dat de bewoners niet bewijzen dat ze de woning in bezit hebben. Dat is fundamenteel”, bevestigt Zurdo.

Anderzijds vindt de algemeen directeur van ANA het essentieel dat Spanje in de voetsporen treedt van andere omringende landen zodat de gerechtelijke procedure kan doorgaan met krakers buiten de huizen. “Het probleem is dat het hier met de krakers binnen gebeurt, daarom wordt het proces verlengd, de termijnen verlengd en talloze middelen aangereikt, wat de Justitie overweldigt”, besluit de advocaat gespecialiseerd in verhuur.

Gerelateerde Artikelen

HEB IK EEN MAKELAAR NODIG

HEB IK EEN MAKELAAR NODIG

Als u op zoek bent naar een woning aan de Costa Blanca, kan dit een gecompliceerd en overweldigend proces zijn. Daarom kan het hebben van een makelaar aan uw zijde een groot verschil maken. Een makelaar is een professional die u kan helpen bij het vinden en kopen van...

EEN 3-STAPPENPLAN OM TE VERKLEINEN

EEN 3-STAPPENPLAN OM TE VERKLEINEN

Wanneer het tijd is om naar een kleiner huis te verhuizen, helpen deze tips je om de herinneringen op te slaan en de rommel op je nieuwe plek tot een minimum te beperken. Verhuizen naar een nieuw huisje is vaak bitterzoet. Je bent enthousiast over de verandering, maar...